Eureka in de Landbouw; Gouden Bergen en Schaduwzijden
‘Eureka’ was het thema van De Maand van de Geschiedenis (oktober 2023). Met dit thema werd een ode gebracht aan beroemde maar vooral ook de vergeten denkers, wetenschappers, onderzoekers, nieuwsgierigen en ontdekkers, die onze wereld en alles daarbuiten stukje bij beetje in kaart brachten en probeerden te begrijpen.
Museum de Casteelse Poort wijdde er een expositie aan en bleef dicht bij huis door in te zoemen op de wereld van de landbouwwetenschappen. Wageningen staat bekend als de City of Life Sciences en geniet internationaal een hoog aanzien als centrum van landbouwkundig onderzoek. In de expositie komt het succesverhaal van de Nederlandse Landbouw aan bod, maar ook de keerzijden daarvan blijven niet onbesproken. Zowel de landbouw als de landbouwwetenschap staan meer en meer onder kritiek. Daarom heeft de expositie de ondertitel meegekregen “Gouden Bergen en Schaduwzijden”.
Op dertien panelen komen historische, serieuze, maar ook controversiële en ludieke onderwerpen aan bod. Het gaat over ‘klokkenluiders’, over Rudolf Steiner en Elon Musk, en over insecten die kunnen leren. Twee panelen zijn gewijd aan de negentiende-eeuwse baronnen Van Lynden en Van Brakell die al in de vroege 19e eeuw in de buurt van Wageningen experimenteerden en daarom gezien kunnen worden als de voorvaderen van de moderne landbouwwetenschap.
Andere panelen hebben als titel “Kunst ontmoet Wetenschap”, “Architecten van Landbouw en Platteland”, “Planeten en Satellieten”, “Boeren, Burgers, Buitenlui” of “Mest, mest, mest”. De expositie biedt letterlijk en figuurlijk een bont paneel aan hoogte- en dieptepunten. Het was en is niet altijd ‘Eureka!’ in de landbouw….
De indrukwekkende NPO documentaire Georgica over grootschalige landbouw is te zien en er staat een leestafel vol interessante boeken.
Na 7 januari verhuist de expositie naar de Wageningen Campus en is daar vanaf 12 januari 2024 te zien. www.wur.nl/impulse