Bijzonder 18e eeuws raam wacht op verdere restauratie

Ovaal eikenhouten raam – Oeil de Boeuf 

Oeil de boeuf is Frans voor koeienoog, het is de naam voor een klein rond of ovaal raam. Dit ovale raam is het allerlaatste overblijfsel van Huize Torck dat op 7 maart 1972 afbrandde. In die tijd was de Sociëteit Sela van de studentenvereniging SSR-W erin gevestigd.
Het huis werd in 1741 in opdracht van Lubert Adolf Torck (1687-1758) gebouwd. Burgemeester Torck heeft veel gedaan voor de stad, hij plaatste bijvoorbeeld stenen waterpompen en door hem kwam er straatverlichting door middel van olielampen. In de periode 1738-1744 bouwde hij vele statige huizen, waaronder het huis dat later Huize Torck genoemd zou worden.

Sinds Bart van Aller het raam in 2008 in het tuinschuurtje ontdekte, heeft hij zich ingezet om het raam terug te brengen naar de oorspronkelijke staat en onder te brengen bij Museum De Casteelse Poort. Die totale restauratie bleek lastiger dan het leek. Na de schenking van het raam en een eerste restauratie om het oude raam te conserveren, gaan wij nu proberen fondsen te verwerven die verdere restauratie mogelijk maken.

Hendrik Hoogers, Gezicht op Wageningen (1786), Rijksmuseum Amsterdam

Na de onfortuinlijke brand in 1972 heeft een inwoner van Wageningen het raam uit de puinhopen gered en metselde het in een muur van zijn tuinhuisje. Sinds 2022 is het raam in het bezit van het museum. Het heeft een eerste fase van restauratie ondergaan, namelijk het consolideren van hout, verf en metaal. Verder verval van de bestaande situatie wordt hiermee voorkomen. Een volgende stap is het restaureren van hout, verf en metaal om vervolgens het kruisraam te kunnen reconstrueren met paneeltjes van oud glas. De financiële middelen hiervoor ontbreken op dit moment. Het markante raam is in het museum te zien in de Torckkamer.