Bij de oprichting in 1988 verkreeg het museum van de gemeente Wageningen, van de Historische Vereniging Oud-Wageningen en van het Centraal Museum Depot te Zutphen een 500-tal objecten in bruikleen c.q. als geschenk. In de loop der jaren werden door instellingen en individuen nog eens zoveel objecten geschonken of in bruikleen gegeven, zodat het museum inmiddels de beschikking heeft over meer dan 1000 objecten. De gehele collectie is in een centraal digitaal systeem ingevoerd. Hierdoor is een uitgebreide bewerking en communicatie met andere musea mogelijk geworden.
Speciale kunstcollecties
Johan Haak
Johan Haak was o.a. illustrator, tekenaar, graficus, aquarellist en vervaardiger van houtsneden. Hij heeft op verschillende plaatsen gewerkt, maar vooral in Wageningen en omgeving. Hij heeft een groot oeuvre nagelaten. De werken die het museum nu in bezit heeft tonen zijn veelzijdigheid en zijn liefde voor het landschap.Met deze webpagina en het plaatsen van de werken op de Beeldbank Wageningen krijgt de Collectie Haak van Museum de Casteelse Poort een blijvende en openbaar toegankelijke plaats in de Wageningse gemeenschap. lees verder
De Johan Haak Collectie in Museum de Casteelse Poort is onlangs aanzienlijk uitgebreid door een schenking van mevrouw T. S. Constandse-Westermann. Zij had tijdens de laatste jaren van het leven van Johan Haak een vriendschap met hem opgebouwd. Lees verder
August Falise
August Falise Beeldhouwer uit Wageningen
August Falise (1875-1936) stamt af van een familie van stukadoors. In die tijd een beroepsgroep die zich bezighoudt met het maken van versierde plafonds en binnenmuren met ornamenten. Zijn grootvader vestigt zich omstreeks 1824 vanuit België als stukadoor in Wageningen. De vader van August neemt het beroep over en bekwaamt zich verder tot fabrikant van terracotta ornamenten. August Falise groeit op in een omgeving omringd met kunstzinnige ornamenten en versierselen.
Hij krijgt zijn opleiding in Amsterdam, eerst de opleiding tot medailleur aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid, dan een MO-akte boetseren en handtekenen. In 1901 volgt hij de opleiding beeldhouwkunst aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In Duitsland en België bekwaamt hij zich ook in het bronsgieten.
In het begin van zijn carrière maakt hij medailles, penningen en kleinere beeldjes. Het vroege vrije werk ademt de sfeer uit van het Hollands impressionisme, gekenmerkt door onderwerpen uit het dagelijks leven, het tonen van emotie en een directe manier van werken. Vanaf 1907 krijgt hij meer opdrachten voor het maken van plaquettes, borstbeelden en monumenten. Na 1920 volgen veel opdrachten van de Katholieke Kerk. In de (semi) openbare ruimte in Nederland zijn meer dan 80 borstbeelden, monumenten en Heilig Hart beelden van zijn hand te vinden.
August Falise’s kracht is zijn vaardigheid in het werken met klei, het boetseren van mens en dierfiguren. Hij is geen beeldhouwer die met steen werkt. Bij de beelden van steen werd aan de hand van klei modellen het stenen beeld door anderen uitgehouwen.
Het Museum De Casteelse Poort heeft in de loop der jaren een August Falise Collectie opgebouwd en beoogt in de toekomst een Auguste Falise expertisecentrum te worden. In 2025 zal ter gelegenheid van zijn 150e geboortedag een grote overzichtstentoonstelling te zien zijn. Saskia Werner
Ben van London
Ben van Londen volgde zijn opleiding aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten en studeerde bij Gijs Jacobs van den Hof, Gerard van Lerven, Xeno Münninghoff en Hendrik Valk. Hij maakte studiereizen naar onder meer België, Frankrijk en Italië. Van Londen woonde op het schip Tamalone, dat hij tevens als expositieruimte gebruikte. Na de Tweede Wereldoorlog lag het schip meestal in Wageningen bij Lexkesveer en - in de winter - bij de Grebbesluis bij Rhenen. Hij was lid van de kunstverenigingen Pictura Veluvensis, Artibus Sacrum in Arnhem en De Acht.[2] Ben van Londen was een van de drijvende krachten achter een naoorlogse doorstart van Pictura Veluvensis.
Van Londen is bekend van rivierlandschappen, typerend voor hem zijn afbeeldingen van de uiterwaarden, maar hij maakte ook portretten. Van Londen gaf les in Nijmegen en Wageningen.