Foto expositie van het werk van de Wageningse fotograaf Rein Heij
‘Door de lens van Rein Heij’, t/m 17 maart 2024
Rein Heij was een bekende persfotograaf die zijn hele leven in Wageningen werkte en woonde. Hij creëerde met zijn foto’s een tijdsbeeld van de stad Wageningen over de periode 1940 tot 2000, een periode waarin weinig werd gefotografeerd. Rein Heij was te vinden bij alle openbare gelegenheden, hij kende iedereen en iedereen kende hem.
Museum de Casteelse Poort toont een selectie van zijn fotografisch oeuvre in een de tentoonstelling “Door de lens van Rein Heij’. De tentoonstelling is te bekijken van 15 oktober 2023 tot 17 maart 2024.
Rein Heij is geboren en getogen in Wageningen. Al jong was hij gegrepen door de fotografie, zijn eerste camera verkreeg hij toen hij negen was. Hij werd bekend met zijn iconische zwart-witfoto’s van de verwoesting van Wageningen in de WOII, van de oorlog en bevrijding, en van zijn foto’s van de Bevrijdingsfeesten in de jaren daarna.
Na de oorlog vestigde Rein Heij zich als zelfstandig persfotograaf, hij werkte veel in opdracht voor instituten zoals de Landbouw Hogeschool en grote en kleine bedrijven bedrijven in Wageningen en omgeving. Grote drukkerijen maakten graag gebruik van zijn foto’s, in de vorm van reportages binnen het bedrijf, en voor foto-illustraties in boeken en tijdschriften in Wageningen uit gegeven. Talloze winkelopeningen werden door Heij vastgelegd, en deze foto’s geven een beeld van het leven en werk in Wageningen. Daarnaast fotografeerde Heij voor reclames, en voor plaatselijke kranten. Zelf maakte Heij twee fotoboeken, een over Wageningen en de een over de gemeente Renkum. Verschillende van zijn boeken zijn te zien op de tentoonstelling.
Minstens zo interessant is zijn vrije werk. Rein Heij droeg altijd zijn camera bij zich, en wist mensen vast te leggen in zijn eigen stijl. Via zijn camera (en via de muziek) maakte Rein contact, en hij richtte zijn camera vooral op mensen bij allerlei gelegenheden: straatleven, studenten, landschappen, recreatie, sport, voetbalclubs, muziekoptredens, carnaval, kroegen, feesten, buurten, markt, protesten, hoogwaardigheidsbekleders, etc.
Rein fotografeerde vooral in zwart-wit, en ontwikkelde zelf zijn foto’s en drukte die af.
Zijn foto-collectie is een visuele geschiedschrijving van de stad Wageningen, en zijn foto’s brengen ons terug naar een verloren tijd. Na het overlijden van Rein Heij, nam het Wagenings Gemeente Archief de foto-collectie van 23000 foto’s over, en stelde deze beschikbaar voor deze tentoonstelling.
Rein Heij was ook een bekend jazztrompettist en organisator van een jaarlijks Wagenings jazzfestival en oprichter/organisator van de Rhine Town Jazz Club.
De tentoonstelling in Museum de Casteelse Poort besteedt, naast zijn foto’s, aandacht aan het leven van de fotograaf, zijn gezin, zijn hobby’s (o.a. FC Wageningen) en toont voorwerpen die een rol speelden in zijn leven zoals zijn koffergrammofoons, zijn trompetten, delen van zijn jazz-collectie op 78-toerenplaten, Cd’s en tapes.
Jan Nab, 4 september 2023