Expositie ‘Verhalen van Wageningse wijken’ – persbericht
U bent van harte welkom bij de expositie ‘Verhalen van Wageningse wijken’ in Museum de Casteelse Poort, deze winter te zien op de eerste verdieping van het museum deze winter.
Wageningen telt officieel twaalf wijken. In deze expositie worden er negen belicht, drie niet. Het buitengebied kwam aan bod bij een eerdere expositie over de Wageningse Landschappen, de Campus en het Centrum verdienen in de toekomst zelf de nodige museale aandacht.
In de eerste zaal wordt het verhaal van Wageningen verteld: hoe een kleine vestingstad – mede door de komst van de Landbouwuniversiteit begin vorige eeuw- uitgroeide tot een stad van naam en faam. Daarna wordt gefocust op de wijken. In zaal 2 worden de vooroorlogse wijken belicht en in zaal 3 de naoorlogse. In de laatste zaal tenslotte staat de wijk van de toekomst centraal: hoe ziet Wageningen er in 2045 uit?
De expositie biedt een inkijkje in het leven van Wageningers in verschillende wijken en verschillende tijden. Van het arme steenovenvolk, via de welgestelde elite in Wageningen-Hoog, tot het moderne jonge gezin in de zogenaamde bloemkoolwijken van de jaren 70.
Maar ook ander leven wordt belicht. Voormalig stadsecoloog Taric Schrader heeft voor elke wijk een bijzonder dier geselecteerd en geeft adviezen hoe deze dieren in de wijken kunnen overleven. Laurens van der Zee zocht voor elke wijk een kenmerkend kunstwerk uit. Hans van der Beek heeft een groot aantal diorama’s van oude Wageningse huizen in bruikleen gegeven. Ties Blaauw maakte prachtige dronefoto’s die de gang kleuren. En tenslotte maakte Anja van Rennes speciaal voor de tentoonstelling van elke wijk een schilderij, met de voor haar kenmerkende vlotte toets en sprekende kleuren. Deze schilderijen zijn ook te koop.
Door middel van een dashboard krijgt U in zaal 2 en 3 van elke wijk de belangrijkste topografische en demografische gegevens getoond. In één oogopslag ziet U zo de karakteristiek van elke wijk. Daarnaast vertelt elke wijk zijn verhaal; soms betreft dat de architectuur, de stedenbouw of geschiedenis; soms de bijzondere identiteit van de wijk. Aan het eind wordt U gevraagd in welke wijk U het liefst had willen wonen (en waarom). Maar ook hoe de wijk van de toekomst er volgens U uit moet zien. We zien uit naar de antwoorden, en zullen op de website daar regelmatig verslag van doen.
RTV Rijnstreek zal deze winter op de woensdagavonden regelmatig aandacht besteden aan (het leven in) de wijken. Waar in de expositie verhalen worden getoond (door middel van maquettes, foto’s, films en schilderijen), zullen op de radio de verhalen echt worden verteld. Heeft U mooie herinneringen aan de wijken van Uw jeugd, en wilt u deze delen met anderen: neem dan contact op met Jan Schakel van het museum of met Ton van Rhoon van RTV Rijnstreek.
Deze expositie is georganiseerd door de Tentoonstellingscommissie van Museum de Casteeelse Poort. Daarbij kreeg zij advies, hulp en bruiklenen van onder andere de Gemeente Wageningen, Woningstichting Wageningen, Solidez, Huis van de Wijk de Nude, Historische Vereniging Oud Wageningen, Drone Wageningen, Werkgroep wonen voor senioren, Speeltuin Tuindorp, Bewonersvereniging NoordWest, Stichting Burenhulp en Wijkbelangen Wageningen-Hoog, Groen Kortenoord, Carleen van den Anker, Hans van der Beek, Hans Holleman, Anne Marjan Greve. En vele, vele anderen.